„Szlachetne zdrowie
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz, aż się zepsujesz”
pisał w XVI wieku poeta Jan Kochanowski. 12 lutego 2014 roku na spotkaniu z rodzicami uczniów naszego gimnazjum dr Magdalena Zalewska, pracownik naukowy Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, przekonywała uczestników, że należy jak najwcześniej zadbać o zdrowie najmłodszych, by nie narażać ich na poważne choroby. Podczas prelekcji przedstawiła główne zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Tłumaczyła na przykładach, że nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat, a najlepszym sposobem promowania postaw prozdrowotnych jest przykład samych rodziców. Stosowanie urozmaiconej, bogatej w produkty mleczne, owoce i warzywa diety, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wody, ograniczenie spożycia tłuszczów, słonych i słodkich produktów, codzienna aktywności fizyczna pomogą
w utrzymaniu dobrego zdrowia, prawidłowej sylwetki i optymalnej formy fizycznej całej rodziny.Zaproszeni rodzice otrzymali w prezencie kolorowe broszurki dotyczące zasad zdrowego żywienia opracowane w ramach Projektu KIK/34” Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej.
Organizator prelekcji
Ewa Mroziewska i Krzysztof Klem